2012 September in Scandinavië

In September 2012 hadden wij drie workshops geboekt. Eén bij Ole Martin Dahle voor het filmen en fotograferen van zeearenden.  De tweede bij Terje Sylte voor de boommarters en de derde bij Roger Brendhagen voor muskusossen.

Aangezien wij tijd genoeg hadden omdat wat ruim te regelen en de herfstkleuren in Dovrefjell en Rondane befaamd zijn om hun kleurenpracht, besloten we er een rondreis van te maken.

We vertrokken op 26 augustus en  reisden via Denemarken en Zweden. Overnachting in Guldborg, Denemarken en Kristinehamn, Zweden. Op 28 augustus arriveerden we in Funasdalen waar wij bij de VVV een vakantiehuis huurden voor 4 nachten aan de Kavanvagen. Wij waren er een jaar eerder ook geweest. Bij de VVV hing een foto van een Poolvos en wij vroegen of die ook daar in de buurt voorkwamen. De dame vertelde dat er op Flatruet de hele week al één gesignaleerd werd, dus na ons ingericht te hebben in het huis reden we in de avonduren nog even naar Flatruet.

Poolvos op Flatruet in Zweden bij regenachtig weer

Dit is een hoogvlakte boven de boomgrens waar een weg overheen loopt.  Die eerste regenachtige avond,  kwam de Poolvos even kijken op de parkeerplaats voor caravans of er wat te halen was. De rest van de week zagen wij hem daar niet meer, maar de omgeving is er erg mooi, zodat we hier elke dag een tochtje maakten.

Op 1 september vertrokken we naar Flatanger, de thuisbasis van Ole Marten Dahle. De weg er naar toe was erg fraai. In Flatanger werden wij  ondergebracht in een royale woning met 3 slaapkamers. Er was op dat moment nog een Engels echtpaar voor de workshop. Wij bleven daar tot 7 september. Meestal gingen we één tot tweemaal per dag op pad voor een tochtje per boot, dat hing een beetje van het weer af.  En dat was af en toe erg regenachtig met veel wind. Vanuit de boot filmen valt dan niet mee. Dus werd op een avonds ook een elandensafari gemaakt.

Op woensdag kon er niet worden uitgevaren, wegens storm. Toen hebben we een ochtend in een boshut gezeten. Helaas geen havik maar wel eekhoorns en kuifmees, buiten de normale soorten zoals koolmees, pimpelmees, vink enz.

Zeearend in vangsthouding

Ole vaart bijna  dagelijks met zijn boot door de fjorden en weet precies waar de  zeearenden zich ophouden. Hij voert de meeuwen zodat deze om de boot heen hangen en de zeearenden kunnen zien dat er wat te halen valt. Die komen dan af op de in het water gegooide makreel.

Hij ving de makreel bij de uitlaat van een visfabriek. In de hand een paar lijnen waar alleen haken aanzitten, haalt hij  soms wel drie makrelen tegelijk op aan een draad. Hij ving binnen 3 minuten 6 makrelen die hij schoonmaakte als filet en aan ons meegaf om voor de lunch te bakken.  Het was lekker.   Ook een visotter werd gezien tijdens twee van onze tochten, maar te veraf en niet te filmen of te fotograferen.

Beet

In elk geval leverde deze workshop goed fotografisch materiaal op voor Henk. Filmisch was het wat minder.

Dovrefjell

Van 8 september tot 22 september verbleven wij in een vakantiewoning in Asagrenda, Dovre. De herstkleuren waren rond de 15e op het hoogtepunt, daarna werd alles bruiner.  Veel tochtjes gemaakt over smalle onverharde tolwegen in Rondane.  Ook naar Oppdall waar we een paar keer het terrein van de poolvossen bezochten.  We zagen er geen rondlopen.

Een paar keer naar het uitkijkpunt bij de Snohetta gewandeld en twee keer de bus genomen naar het restaurant/berghut aan de voet van de Snohetta ongeveer  12 kilomer het terrein in.

Groep muskusossen, het jong in het midden.

We haalden het eindpunt beide keren niet want tot twee keer toe zagen we onderweg muskusossen en stapten we uit om ze te fotograferen en te filmen. Een keer kwamen we daarbij Ole Martin weer tegen die met een paar van zijn (Nederlandse )  gasten daar  was om muskusossen  te fotograferen. Op 12 september zijn wij naar Hjelset 256 km hogerop  gereden en hebben in de boommarterhut bij Terje gezeten. We hebben daar overnacht en zijn de andere morgen weer teruggereden. Mooie route en bruinvissen in de fjord gezien.

Het weer was wisselend en dat leverde bij tijd en wijle fraaie wolkenformaties op.

De workshop met Roger startte op 24-9 tot 27-9 en we verbleven dan volpension  in Hjerkin Fjellstue & Fjellridning. Een aantal fraaie gebouwen in een mooie setting.   Op 22 en 23 september zijn wij weer bij Terje Sylte in Hjelset omgeving Molde geweest en hebben de boommarter gefilmd en gefotografeerd.

Muskusossen bij Snohetta

Met Roger zijn we eenmaal bij Kongsvoll een pad opgewandeld, geen muskusossen daar. We zijn met zijn auto het terrein ingereden en zagen toen grote groepen muskusossen.  Alleen met droge voeten de beek oversteken om dichterbij te komen, dat lukte mij niet. Er leven ongeveer 250 muskusossen in het gebied .  Zodra de dieren buiten het gebied zwerven worden ze afgeschoten. Er was grote sterfte onder de muskusossen toen wij er waren. Met helikopter werd regelmatig over het gebied gevlogen om de gestorven dieren te inventariseren. Er waren er al 70 gestorven als gevolg van een longinfectie.

Toen Roger een pad op was gereden wat eigenlijk niet toegestaan was door de militairen, werden wij gestraft met een afgesloten slagboom toen we er weer uit wilden. Ze kwamen ons pas na 3 kwartier verlossen en Roger kreeg een reprimande.

De derde dag reden we met de bus naar de berghut. Daar deed  Roger het meeste voetenwerk en liep naar de toppen rondom ons op om te zien  in welke vallei de muskusossen rondliepen.  Dat spaarde ons een hoop geloop en gesjouw uit.

Avondlandschap bij Molde

Prachtige landschappen daar en natuurlijk de muskusossen. We hebben het daar goed naar ons zin gehad. De vogel- en zoogdierfoto’s zijn door Henk gemaakt.

 

 

 

 

This entry was posted in Korte berichten. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>