2012 Hongaarse belevenissen

Op 22 april 2012 vertrokken we naar Hongarije. Na een overnachting in Zuid Duitsland kwamen wij op 23 april aan op de camping Horgcamp in Tiszafured, waar wij tot 5-5-2012 een onderkomen hadden in een houten blokhut.

2012-Hongarije1 Deze camping ligt aan de Tisza en de puszta van de  Hortobagy is in de nabijheid. Op de camping hoorden we s’avonds jonge uilen piepen.  jonge uilen . Van 5-5 tot 12-5 hadden wij een huis gehuurd in Borsodivanka, ook op rijafstand van de Hortobagy. Van 12-5 tot 19-5  verbleven wij  in een huis in Harkakötöny  meer in het zuidoosten van Hongarije. Op 19 mei keerden we terug naar de camping in Tiszafured. Daar bleven wij tot 23-5-2013. Wij wilden via Saker Tours een aantal vogelhutten te bezoeken. Toen wij hierover in Februari 2012 belden was het geheel volgeboekt door  Engelse reisbureaus. Tijdens dit gesprek zei men dat tijdens de wissel van groepen  op de zaterdagen er wel mogelijkheden waren om in een hut te kunnen fotograferen. Zodra wij ter plekke waren moesten we maar bellen.

Tijdens ons verblijf  in deze omgeving lukte het ons tweemaal de waterhut, eenmaal de drinkhut in het bos, eenmaal de poel met de zwarte ooievaars  en de roodpootvalken hut met als toegift een hop vanuit een tijdelijke hut te fotograferen. Helaas waren scharrelaar en bijeneter niet mogelijk.  De hutten waarin we wel konden verblijven leverde mooie videobeelden op. Ook geluidsopnames waren goed te maken, hoewel het wel wat waaide af en toe.  De nachtegalen zongen uitbundig.

De waterhut was sterk verbeterd ten opzichte van 2010. Moesten wij toen nog met een waadbroek aan 50 meter door riet en modder zwoegen, nu was er een prachtig vlonderpad aangelegd naar de nieuwe  hut. Dat was een makkie. De gids vertelde dat de oude hut was afgebrand, ook in Hongarije zijn vandalen.

Voor de boshut was een drinkbak aangelegd en daar kwamen voornamelijk kleine zangvogels drinken.  Helaas geen groene specht of wielewaal, hoewel we ze wel hoorden.

De poel met de ooievaars was ook erg mooi. Op een gegeven ogenblik waren er vier aanwezig.  Bij de roodpootvalken zat je hoog en mijn camera stelde helaas steeds op de achtergrond scherp een bruin bouwland met  beginnende groene planten erin. Nadat ik op handmatig was overgegaan werd dat minder maar er ontstond ontzettend veel ruis vooral zichtbaar op een groter display.

De overige dagen maakten wij tochtjes en probeerden te fotograferen en te filmen wat wij langs de wegen tegenkwamen aan vogels en andere dieren.

Zowaar een grote trap ontmoetten wij langs de weg N33 en verder de roodbuikvuurpadden die met hun koren overal te horen waren, maar erg moeilijk te filmen omdat het nu niet zo nat was als in 2010 en het gras hoger stond. De hop en grote trap werden gefotografeerd door Henk van Harskamp. Meer Hongaarse foto’s op zijn website.

Verder werd er tijdens de warme dagen gezwommen in de Tisza en bezochten wij de stad Eger. De stad heeft veel  mooie oude gebouwen.

This entry was posted in Korte berichten. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

3 Comments

    Error thrown

    Call to undefined function ereg()